Hej lärare åk F-3!

Välkommen till Binogi. En värld med tillgång till över 1400 filmer på flera språk i de flesta skolämnen med tillhörande begreppsordlistor och quiz. För även om verktyget är ett pedagogiskt digitalt läromedel fokuserat på det centrala innehållet i läroplanen åk 4-9, finns det inget som säger att det inte även kan gynna en vetgirig elev i åk 2. Och framförallt gynna dig och din undervisning.

Flera kommuner och huvudmän har öppnat upp så att även lärare i åk F-3 har tillgång till Binogi. Detta för att man ser hur verktyget kan vara ett bra komplement till undervisningen och en möjlighet att visualisera. Dock så är det endast lärare i F-3 som har konton, inte elever. Anledningen till detta är att det finns lektioner/filmer som kan upplevas svåra eller till och med skrämmande. Så verktyget kan användas begränsat och under ledning av dig som pedagog.

Hur du använder verktyget med just din klass är beroende på vilken nivå eleverna är på och vilket ämne ni jobbar i. Ibland kan det behövas anpassning, i denna korta film får du pedagogiska tips på hur:

Vi rekommenderar att du själv hittar och tittar igenom de lektioner/filmer du tror kan stötta din undervisning. En film/lektion är alltid länkad till ett område och därmed kan du även hitta fler filmer att bredda och fördjupa med.

I denna sammanställning har vi valt att lista ett urval av filmer/lektioner som vi vet används idag och som kan vara en inspirationskälla för dig. Allt material finns även samlat i en lärarhandledning som du kan ladda ner från Lärardelen inne i Binogis plattform.

Ladda hem guiden här

Matematik åk F-3

I matematikämnet möter vi många svåra uttryck och begrepp, här finns ofta ett behov att gå från det abstrakta till det konkreta. Förklara och visualisera.

I Binogis lektionsfilmer möter vi återkommande karaktärer som ställs inför vardagsnära problem och frågeställningar. Till exempel “De fyra räknesätten”, “Att mäta” och “Att räkna med timmar och minuter” handlar om bakning, förstå recept och kakor.
Alla filmer/lektioner bygger såklart inte på bakning, när det kommer till att till exempel lära sig multiplikationstabellen eller att jobba med olika räknemetoder får vi se på andra bullar. Då får vi lära oss minnesregler och smarta tricks, allt för att förenkla och förklara på bästa sätt.
Du har även bra filmer/lektioner om rimlighet och problemlösning. Några bra filmer/lektioner att jobba med är dessa:

Räknemetoder för addition
,
Räknemetoder för subtraktion,
Division - att dela upp
,
Positionssystemet,
Att läsa och förstå tabeller,
Problemlösning i matematik
,
Vanliga måttenheter och omvandlingar
,
Är svaret rimligt?
,
Avrundning och överslagsräkning
,
Multiplikation - räkna i rektanglar
,
Öva på hela multiplikationstabellen
,
Att kunna multiplikationstabellerna automatiskt

Ordklasser

I ämnet svenska ligger fullt fokus för årskurs F-3 på läs- och skrivutveckling. Några Filmer/lektioner för de tidigare stadiumen av läs- och skrivutveckling saknar vi ännu, även om vissa filmer är utmärkta för både hör- och läsförståelse.

Ganska tidigt börjar vi dock även titta på språket. Vad är ett språk? Hur kommer det sig att vi talar som vi gör? Har djur språk? Vi börjar även titta på grammatik. Vad gäller grammatiken har du en guldgruva att ösa ur. Här följer ett urval av bra filmer om substantiv, verb och adjektiv.

Substantiv

Substantiv
,
Bestämd och obestämd form,

Bestämd och obestämd och blandad form,
Numerus,

Genus,
Genitiv

Verb

Verb,
Tempus,
Perfekt, prefens och futurum
,

Hjälpverb
,
Tema på verb

Adjektiv<Br>
Adjektivens roller

Rymden

Det finns få saker som triggar barns fantasi och intresse såsom rymden. Solen, månen, stjärnorna på himlen och universums storhet väcker tankar och frågor. Det har de gjort i århundranden. Därför är det föga förvånande att just rymden också är ett centralt arbetsområde i åk F-3
I Binogi hittar du filmer/lektioner som beskriver vad solen och månen är. Som visualiserar solsystemet och dyker på djupet bland gasjättar och stenplaneter. Ger skäl till att utforska rymden och ställer frågan om det finns liv på andra planeter.

Solen,
Månen,
Solsystemet
,
Gasjättarna
,
Stenplaneterna,
Rymdskrot
,
Universum och stjärnornas liv,

Skäl till att utforska rymden
,
Rymden och människokroppen,

Liv på andra planeter

Religion/Tradition

I läroplanen (LGR22) och i kursplanen för just religion är kriterierna för godkänd i åk 3 ganska vaga. Ordet tradition är dock centralt. Så även kunskap om symboler och berättelser inom kristendom, islam och judendom. I kristendomen framhålls utdrag ur bibeln och dess påverkan, framförallt på skolan och samhället förr.

I det mångkulturella klassrummet är chansen ännu större att diskussioner kring just tro, tradition och firande aktualiseras. I alla dessa ämnen finns därför många filmer/lektioner att använda:

Kristendom
Människosynen inom kristendomen
Bibelns historia
Olika inriktningar

Judendom
Judendomens lära
Judiska traditioner
Judendomens högtider

Islam
Islams fem pelare,
Muhammeds liv,

Sunni och Shia - islams första delning,

Sunni och Shia - religösa skillnader,

Wahhabism,
Haditherna

Mera religion och tradition

Kropp och hälsa

Om man i religionsämnet kanske berör mer de extensiella frågorna, så finns det många fler jordnära frågor som också dyker upp hos kunskapstörstande elever i F-3. Den brinnande frågan här är: Hur fungerar det?

När det kommer till kroppen och dess funktioner hittar du flera filmer/lektioner. Du hittar även filmer/lektioner kring kost, hälsa och sjukdomar. Tillsammans med RFSU har också filmer/lektioner skapats kring mer sexuella frågor, men även om att bli ihop och att göra slut.

Sverige på kartan

Vi bor i Sverige, i ett landskap, i en kommun. Varför är Sverige uppdelat så? Hur fungerar det?
Och vi talar alla svenska. Fast vad är svenska? Min kompis från Gotland har inte alltid samma ord som jag? Medan min kompis från USA har det när vi gamear. Och hur kommer det sig att norska och danska låter nästan likt svenska?

Varför inte ta med eleverna på en språkresa i vårt språk från forntid till idag?

Språkhistoria: Forntid till vikingatid

Språkhistoria: Vikingatid till nutid

Dialekter och standardsvenska


Eller på en resa genom förhistorien från samlare och jägare till att bli bönder.
Jordbrukets födelse

Jordbrukets konsekvenser

På tal om resa, då behöver man väl en karta? Varför började man att rita kartor? Och hur får man en rund glob till en platt karta? För jorden är väl rund?

Kartornas historia

Från rund glob till platt karta

Jorden rund som en boll?

Fast oavsett form måste vi vara rädda om vårt klot. Vad är egentligen växthuseffekt?












"Jag mår som bäst och får en bra känsla i kroppen när man följer och respekterar alla oss"


Tips! se filmen "Barnens rättigheter" tillsammans i klassrummet.